Wie ben ik

Ik ben Jasmine Luycx (°1974) en ik heb altijd bijzondere aandacht gehad voor baby’s en jonge kinderen. Het is goed mogelijk dat ik, in gedachten verzonken, bekenden niet opmerk in de supermarkt, maar elke baby of peuter heb ik wel gezien. Het is een soort radar in mij, een sterke aantrekkingskracht, een spontane verbinding die ik voel. De keuze voor een studie psychologie en later kinderpsychologie was dan ook snel gemaakt. Sinds mijn afstuderen, ben ik me altijd blijven verdiepen in het domein van de Infant Mental Health. Dit is een overkoepelende term voor alles wat gericht is op de ondersteuning van de psychische gezondheid van jonge kinderen, hun ouders en omgeving.

Toen ik actief werd als kinderpsycholoog voor baby’s en jonge kinderen, maakte me dat aanvankelijk niet gelukkig. Het verbaasde me hoe weinig er vanuit de beleving en de ontwikkelingsbehoefte van baby’s en jonge kinderen werd gekeken en hoe weinig zorgzame ondersteuning ouders kregen. Ik ontdekte zelfs dat ze soms werden ontmoedigd om te vertrouwen op hun ouderlijke intuïtie. Omdat ik het zo graag anders wilde doen, besloot ik een praktijk uit te bouwen als zelfstandige kinderpsycholoog en psychotherapeut voor ouders met baby’s en jonge kinderen. Een moeilijke beslissing, want zeker toen leefde nog vaak het idee dat er iets ‘mis’ was of dat je het als ouder niet ‘goed’ deed als je met een jong kind al de hulp inriep van een psycholoog.

Toch heeft het mij ook de kans geboden om de afgelopen jaren mijn persoonlijke manier van werken te ontwikkelen. Daarnaast als moeder een evenwicht te bewaken tussen werk en gezin.

Ik blijf dicht bij mezelf, blijf me continu verdiepen en bijscholen, maar steeds met mijn radar voor baby’s en jonge kinderen op ‘ON’.

Ik probeer ouders op een rustige, warme manier en in alle vertrouwen te ondersteunen in die eerste belangrijke jaren. Dat blijft mijn grootste professionele passie en ik hoop er nog vele jaren aan verder te kunnen werken. Soms zijn de uitdagingen groot en moeten we samen op zoek naar herstel na een moeilijke start of een heftige zoektocht naar jezelf als ouder. Soms zijn enkele nieuwe inzichten al voldoende om het tij te keren. 

Zodoende heb ik intussen een brede waaier aan dienstverlening ontwikkeld. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk te kunnen bijdragen aan het vergroten van inzicht en begrip voor de belevingswereld van baby’s en peuters, en om te ondersteunen bij een warme, hechte ouderlijke band waar ze hun hele verdere leven de vruchten van kunnen plukken. 

Opleidingen en getuigschriften

Erkenning psychologencommissie 742106125

  • Master in de Klinische Psychologie ( VUB,1993 – 1998)
  • Postgraduate opleiding in de Systeemtherapie ( LIST, Leuven 1998 – 2001)
  • Opleiding babytherapie / Sarito M. Fuhrmann-Bailes
  • Opleiding psycho-energetisch therapeut / Innerlijk-kind werk
  • Lid beroepsvereniging voor Infant Mental Health